Monday, November 12, 2007

Παράδοση..

Παράδοση: σύνολο πολιτιστικών στοιχείων και αξιών του παρελθόντος που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά κα επιβιώνουν στο παρόν.

H παράδοση καλύπτει όλο το φάσμα της πολιτιστικής δημιουργίας του ανθρώπου. Περιέχει ποίκιλες δραστηριότητες, όπως γνώσεις, ιδέες, ήθη και έθιμα και γενικότερα όλα εκείνα τα πνευματικά, καλλιτεχνικά και ιστορικά στοιχεία που συγκροτούν την πολιτιστική και εθνική φυσιογνωμία ενός λαού.
Αποτελεί την σπονδυλική στήλη κάθε έθνους.

Βασικές μορφές της παράδοσης είναι: α) η εθνική-ιστορική, β) η πνευματική, γ) η θρησκευτική και δ) η πολιτιστική- ηθική.
Είναι οι παραδόσεις εκείνες, οι οποίες μαζί με την ιστορία τροφοδοτούν την εθνική συνείδηση. Μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια του έθνους.
Ιδιαίτερα οι πνευματικές παραδόσεις είναι η μνήμη των λαών.

Απ’ όλα τα πνευματικά δημιουργήματα εκείνα που δεν έπαψαν μέσα στους αιώνες να καθοδηγούν άτομα και λαούς, είναι όσα δημιούργησαν στο χώρο του πνεύματος και της τέχνης οι Έλληνες , παλαιότεροι και νεότεροι.
Είναι φανερό πως η πνευματική παράδοση της αρχαίας Ελλάδας επέζησε και μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στο ρωμαϊκό λαό και απ’ αυτόν διαδόθηκε σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ο χριστιανισμός αργότερα αφομοίωσε το προσφορότερο από την ελληνική σοφία και προέκυψε η βυζαντινή παράδοση , η οποία συνεχίστηκε ζωντανή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Η βυζαντινή παράδοση θέριεψε τις ψυχές των σκλάβων και έφερε την εθνική αντίσταση το 1821.

Με τον όρο παράδοση δε νοείται ο συντηρητισμός και η οπισθοδρόμηση, η προσκόλληση στο παρελθόν και η άρνηση του δημιουργικού παρόντος. Αντίθετα νοείται πως η αξιοποίηση του παρελθόντος είναι δυνατό να γίνει αφετηρία για ένα δημιουργικό παρόν και μέλλον.

Και γιατί τα γράφω όλα αυτά;; Γιατί δεν νοείται Ελληνισμός χωρίς παραδόσεις και παραδόσεις χωρίς ίχνος από στοιχεία του Έλληνα. Κουβαλάμε στην πλάτη μας την ιστορία ενός λαού που επέζησε μέσα στις τόσες κακουχίες και στις τόσες αντιξοότητες . Και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό!! Αλλά και να μην ξεχνάμε τα όσα πέρασε ο λαός μας!! Να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε.Κάποιοι προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να μας μπερδέψουν, να μας κάνουν να ξεχάσουμε!

Αλλά ο Ελληνισμός είναι αρχαία παράδοση, κρατάει πολλά χρόνια και δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα..

1 comment:

Χαρά said...

Κάποιοι προσπαθούν να μας απαξιωσουν, να μας υποβάλλουν στο μαρτύριο της λήθης, ας μην τους το επιτρέψουμε!!!
Ας έχουμε πάντα στην καρδιά μοας την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, είναι βαθιές οι ρίζες μας.
Σ'ευχαριστώ που μου φρέσκαρες την μνήμη μου τόσο όμορφα
Την καλησπέρα μου
http://didymina.wordpress.com