Tuesday, September 25, 2007

Πoιο αναπτυξιακό μοντέλο;;; Ποια κυβέρνηση;;

Είναι εύκολο να περάσεις τις καμένες δασικές εκτάσεις στην κατηγορία των πρώην καλλιεργήσιμων εκτάσεων, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να πωληθούν για οικιστική ανάπτυξη. Οι τοπικοί αξιωματούχοι είναι συχνά πρόθυμοι να εξαγοραστούν, ενώ οι πολιτικοί έχουν την τάση να δίνουν «αμνηστία» στους υπεύθυνους για τα αυθαίρετα κτίσματα κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων.

Οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν το ένα έκτο του δασικού πλούτου της Ελλάδας έφεραν με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα τη χρεοκοπία του αναπτυξιακού μοντέλου που εφαρμόζουμε. Με τις επιλογές μας οδηγούμαστε σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Όλοι γνωρίζουν πως καίγονται τις περισσότερες φορές τα δάση. Το ερώτημα είναι εάν έχουν το θάρρος να το πουν.. Η καταστροφή του δασικού πλούτου δεν είναι αποκλειστική υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης γι’ αυτό άλλωστε οι μεγάλες πυρκαγιές δεν φαίνεται να επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρατηρήθηκε μία τάση φυγής ψηφοφόρων με οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες από τα κόμματα εξουσίας προς την κατεύθυνση μικρότερων πολιτικών σχηματισμών. Αλλά τίποτα σημαντικό , τίποτα που να κάνει την διαφορά..

Το νέο μοντέλο νεοελληνικής οικονομικής ανάπτυξης «κάηκε» στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η Αθήνα χωρίς των Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας θα κάνει νέο ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά στη διεθνή αξιολόγηση της λειτουργικότητάς και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών..

Χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία μας θα οδηγηθούμε στο περιθώριο..

No comments: